неделя, 4 ноември 2012 г.

Устойчиво развитие новини - Китай ще започне антидъмпингово разследване срещу ЕС


Устойчивост: Китай е на път да се започне антидъмпингови и антисубсидийни разследвания в соларния внос от ЕС, ескалира все по-горчиво енергийния спор между Пекин и Запада.
Китайската индустрия за търговия съобщи за разследването на ЕС вчера, в отговор на жалби, подадени от четири местни слънчеви компании, включително гигантския производител ДЛК.


Разследването, което ще обхване периода от 1 юли 2011 до 30 юни 2012 ще се слее с текущото разследване на “слънчевия внос” в САЩ и Южна Корея.
Китайските соларни компании твърдят, че са били засегнати от намаляването на слънчевите субсидии в Европа и САЩ, които повлияха на търсенето и ги принуди да намалят цените си с до 30% в опит да се справят с панелните излишъци.
Но конкурентните производители в Европа и САЩ са се оплакали, че намалението на цените са в резултат от незаконни субсидии от китайските правителства които са позволили на базираните в Китай производители да подбиват с цени международните си конкуренти. Те са подали поредица от жалби до властите в САЩ и ЕС, обвинявайки Китай за продажба на панели на чуждестранните пазари на много по-ниска цена, практика, известна като дъмпинг.
ЕС започна антидъмпингово разследване през септември и група от европейските производители призова Комисията да предприеме действия над китайските държавни субсидии, които поемат голяма част от от вината за напускането на повече от 20 европейски соларни компании от бизнеса от началото на тази година досега.
Междувременно, САЩ наложи строги мита върху китайския внос миналия месец след свое разследване. Това от своя страна доведе до жалба от Китай и последващо разследване на Световната търговска организация, както и влошаване на отношенията.
Кавгата дори оказва влияние в президентската надпревара в САЩ, като републиканския претендент Мит Ромни обвини президента Обама, че е мек към Китай – обвинението бива отречено от Обама.

В този блог за КСО можете да прочетете интересни факти за това как да помогнете за инициативата за устойчиво развитие.. докато карате колата си!