вторник, 2 октомври 2012 г.

Устойчиво развитие – нарастване на вятърната енергия


Устойчиво развитие – нарастване на вятърната енергия
Европейският съюз е преминал 100 гигавата (GW) инсталирана мощност от вятърна енергия, според Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA).
EWEA заяви, че на европейския сектор за вятърна енергия му трябваха двадесет години, за да получи първите 10GW свързана мрежа, но добави, че му е отнело само 13 години, за да го увеличи с допълнително 90GW.
Според EWEA, половината от общия европейски капацитет за вятърна енергия е бил инсталирана през последните шест години.
100GW на вятърна енергия може да генерира електричество повече от една година, за да отговори на общото потребление на петдесет и седем милиона домакинствата, което се равнява на 39 атомни електроцентрали за производство на електроенергия.



Брой на инсталациите за вятърна енергия в ЕС
Изпълнителен директор на EWEA, Кристиан Кaер, казва: Ще бъде нужно да се изгорят два милиарда тона на въглища годишно за да съответстват на годишното производство на вятърна енергия в Европа. Зареждане на такъв размер въглища във влаковете ще успее да превози 750000 вагони на комбинирана дължина от 11500 км. - разстоянието от Брюксел до Буенос Айрес, Аржентина.”
”Въпреки че в момента се използва само малка част от огромните вътрешни ресурси за вятърна енергия в Европа, вятърната енергия има значително въздействие върху енергийната сигурност на Европа и околната среда, и ползите ни изключително голяма в създаването на “зелени” работни места и износ на технологии”, допълни Кяер.
Последни инсталирани вятърни турбини, допринасящи за 100GW-ния етап включват 400MW офшорен вятърен парк в Анхолт, разработен от DONG край бреговете на Дания и 48MW вятърна ферма в Линово, разработена от EDF Energies Nouvelles Polska в Полша.
Сравнявайки резултата, EWEA твърди, че 100GW на вятърната енергия може да произведе същото количество електроенергия в продължение на години, както 62 електроцентрали на въглища, 39 ядрени централи, или 52 газови централи.