понеделник, 8 октомври 2012 г.

Големите “зелени” фирми във Великобритания могат да се възползват от голяма Африканкса възможност


Великобританските зелени предприятия разполагат с "огромна възможност" да станат партньори по избор за нововъзникващите ниски въглеродни пазари в Източна Африка, казва министърът на Енергетиката Грег Баркър.
Баркър миналата седмица беше начело на търговска мисия в Етиопия, Танзания и Кения, придружена от представители на 20 компании, включително вятърни, водни, слънчеви и геотермални разработчици на енергия, както и финансисти и инженери.


Говорейки от Адис Абеба, столицата на Етиопия, Баркър каза за BusinessGreen, че посещението е вдъхновено от пътуване, което той е направил в Кения миналата година, след срещата на върха в Дърбан за изменението на климата. Тогава той е бил "поразен от потенциала за енергия от възобновяеми източници в региона.
Кения сама се стреми да повиши своя капацитет от 1.3GW на чиста енергия до 18GW до 2030 г., може да се похвали с най-големия ветроенергиен парк в Африка, 300mW, който се намира на езерото Туркана, проект, който трябва да бъде завършен през 2014 г. и има геотермален капацитет между 7000 MWe и 10 000 MWe.
Баркър добави, че Етиопия е една от най-бързо развиващите се икономики в света, средно осем на сто до 10 на сто растеж за всяка от последните 10 години, които са спомогнали за увеличаване Великобританския износ за Етиопия с 60 на сто през миналата година.
 В същото време двете страни, заедно с Танзания, имат много ниски нива на свързаност на мрежата, които вече видяхме компании, което се вижда от това, че компаниите, които правят лампи и генератори, захранвани със слънчева енергия навлизат на пазара.
”Възможността е огромна, ако само погледнете към обема на пазарите за големи възобновяеми енергийни източници, а също и разпределената енергия " казва още Баркър.
"Тези страни са направили ясен ангажимент за донасяне на растеж чрез овладяване на енергията от възобновяеми източници и ниския ръст на въглерод. Те сега имат възможност да не осъществяват модерният за 20-ти век растеж от изкопаеми горива, но да направят скок отвъд нова, нисковъглеродна икономика.”